Dünyanın en önemli spor organizasyonu olarak 33’cüsü düzenlenen olimpiyatlar, 26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris'te düzenlendi. Olimpiyat tarihinde en fazla birinci sırada yer alan ABD yine; 40 altın, 44 gümüş, 42 bronz madalya ile birinci sırada yer aldı. Tokyo 2020 oyunlarında 35’inci sırada yer alan Türkiye, Paris’te 64’üncü sırada yer alabildi.
Paris Olimpiyatlarına 102 sporcu ile katıldık. Paris Olimpiyat Oyunlarına Türkiye’nin 18 spor dalında katıldığı branşlar, şunlar oldu: Atletizm, atıcılık, badminton, boks, bisiklet, cimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, yelken.
Bu olimpiyatlarda sporcularımız; 3 gümüş 5 bronz olmak üzere 8 madalya aldı. Boksta 54 kiloda Hatice Akbaş, 50 kiloda Buse Naz Çakıroğlu ve Atıcılık 10 metre havalı tabanca karma kategorisinde takım olarak Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç gümüş madalya aldılar. Atıcılık, olimpiyatlarda madalya aldığımız branşların 10’cusu olarak ilk kez madalya aldığımız branş oldu.
Olimpiyatlarda daha önce; güreş, atletizm, judo, tekvando, halter, boks, karate, okçuluk ve cimnastik branşlarında madalyalarımız bulunuyordu. Mete Gazoz, klasik yay erkeklerde, 125kg serbest stil güreş kategorisinde Taha Akgül, 68 kiloda güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, 57 kilo boksta Esra Yıldız Kahraman ve taekwondo da Nafia Kuş Aydın, bronz madalya kazandı.
Paris Olimpiyatlarında atletizm, yüzme, modern pentatlon, binicilik ve eskrim gibi branşlarda umut vaad eden sporcularımız oldu.
Yaz olimpiyatları tarihinde, ilk madalyasını 1936 yılında kazanan Türkiye, 2024 Paris Olimpiyatları ile birlikte; 41 altın, 31 gümüş, 44 bronz olmak üzere toplam 116 madalya kazanmış oldu.
Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nın hemen ardından yapılan Paralimpik Oyunları Türkiye için dikkat çekici sonuçlar getirdi. Tokyo 2020'de 42. sırada olan sıralamamız, Paris 2024'te 23. sıraya yükseldi. Türkiye 94 sporcuyla katılarak 6 altın, 10 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplam 28 madalya kazandı. Kadın sporcularımızın başarıları ise göz kamaştırdı.
2024 Paris Olimpiyatlarının en önemli özelliklerinden biri de kadın ve erkek sporcu sayılarının eşit olmasıydı. Toplam 10500 sporcunun 5250’si kadın, 5250’si ise erkekti. Türkiye olarak da kadın sporcu sayımız 54 ile 47 olan erkek sporcu sayımızdan fazlaydı.
2024 Paris Olimpiyatlarından sonra yapılan ve 4 yıl için seçilen spor federasyonlarının başkanları ve yöneticilerinin seçimi de bu arada hemen hemen tamamlanmış oldu. Manzaraya baktığımızda başkanlık düzeyinde kadın sayısının 2 ve 3’ü geçmediğini görmekteyiz. Yönetim kurullarına seçilen kadın sayılarına baktığımızda ise yine, kadın erkek eşitliği konusunda sınıfta kalmış olduğumuzu ifade edebiliriz. Genellikle 11 yönetim kurulu üyesinden sadece 2’sinin kadın olduğunu görmekteyiz.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda kadın voleybol hakemi Prof. Dr. Nurper ÖZBAR, Türkiye'yi temsil etmesi de aklımızda kalması gereken bir olaydı.
Türkiye kadın millî futbol takımı da, uluslararası kadın futbolunda Türkiye'yi temsil eden kadın millî futbol takımıdır. Necla Güngör Türkiye'de millî takımlar düzeyinde görev yapan ilk kadın teknik direktör olarak kadın futbol takımımızı çalıştırmaktadır. 1995 yılında kurulan takım, Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası ve FIFA Kadınlar Dünya Kupası UEFA elemelerinde mücadelesine devam etmektedir. FIFA ve UEFA tarafından "Turkey" yerine 2022'den beri "Türkiye" olarak tanınmaktadır.
Galatasaray kadın takımının ilk kadın teknik direktörü Nurcan Çelik, kadın futbolunun ekonomik olarak desteklenmesi ve altyapıya önem verilmesi ile oyun kalitesinin ve bu spora ilginin artacağından söz etmektedir. Kadın futbolcular da “Bu işi tamamen gönülden yapıyoruz, hepimizin ikinci işi var” diyerek amatörlüklerine vurgu yapmışlardır.
2024 yılı iyisi ve kötüsü ile geçip gitti. Gelecek 2025 yılının güzelliklerle gelmesi, sporumuzda daha güzel haberler alabilmemiz dileğiyle yeni yılınızı kutluyorum. Sevgilerimle.